Expoziţii & Premii

„Anul 80 al Artelor Plastice Bucovinene”, la Muzeul de Istorie Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)



Anul 80 al Artelor Plastice Bucovinene (aniversarea a opt decenii de la înfiinţarea, la Cernăuţi, la data de 31 ianuarie 1932, a Societăţii Artiştilor şi Amicilor Artelor Plastice din Bucovina) a fost sărbătorit ieri, la Muzeul de Istorie Suceava, prin vernisarea a două expoziţii şi premierea a patru artişti care s-au remarcat în arta plastică suceveană.

Două premii „Opera Omnia” şi două premii „Pictorul Anului”

Manifestarea, organizată sub egida Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, a debutat cu festivitatea de premiere în cadrul căreia s-au decernat două premii „Opera Omnia” şi două premii „Pictorul Anului”.
Cei patru laureaţi, cărora li s-au conferit premiile şi diplomele personalizate semnate de preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, au fost artiştii vizuali Constantin Severin şi Virgiliu Parghel (premiul „Opera Omnia”) şi pictorii Radu Bercea şi David Croitor („Pictorul Anului”).
Prezentarea premianţilor a fost făcută de graficianul Mihai Pînzaru PIM, care a rostit un laudatio pentru fiecare dintre ei, premiile şi diplomele personalizate (cu portretele grafice ale laureaţilor realizate de PIM) fiindu-le înmânate de către vicepreşedintele CJ Suceava Vasile Ilie şi subprefectul Angela Zarojanu.

„Un pictor desăvârşit”, „un poet al acuarelei”, un artist care „a trecut de la poezie la pictură” şi „al patrulea cavaler al Apocalipsei”

Dacă David Croitor a fost prezentat ca fiind „un pictor desăvârşit”, care are „o sete extraordinară de creaţie”, iar Radu Bercea, „un diplomat prin excelenţă”, a fost definit ca fiind „un poet al acuarelei”, despre Constantin Severin, care, aşa cum a spus PIM, va trece din data de 8 februarie (când împlineşte vârsta de 60 de ani) în rândul „sexi-genarilor”, poetul şi criticul de artă Gheorghe A. Stroia (redactorul-şef al revistei „Armonii culturale”) a subliniat că artistul „a trecut de la poezie la pictură” şi s-a declarat „fascinat de puterea artei lui”.
Virgiliu Parghel („cel de-al patrulea cavaler al Apocalipsei”, cum a spus PIM), care nu a putut participa la manifestare, a avut parte de o prezentare făcută atât de Mihai Pînzaru PIM, cât şi de directorul general al Muzeului Bucovinei, Constantin-Emil Ursu.

Momente artistice, „Sonetul plopului pictat” şi două expoziţii de artă plastică

În desfăşurarea festivităţii de premiere, care a avut loc pe palierul de la etaj, unde este panotată expoziţia lui Radu Bercea (70 de lucrări de acuarelă, grafică şi artă decorativă), prezentările şi luările de cuvânt ale laureaţilor au fost alternate cu momente artistice susţinute de actriţa Corina Georgiana Borş, de la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, şi muzicianul sucevean Vasile Purice, fost component al trupelor „Pegas” şi „Semnal M”.
Un moment surpriză a fost susţinut de scriitorul Emil Ianuş, rectorul umoriştilor bucovineni, care i-a dedicat lui Radu Bercea un sonet intitulat „Sonetul plopului pictat”.
Publicul participant a fost invitat apoi să viziteze expoziţia retrospectivă de pictură a lui Constantin Severin, panotată în saloanele de la parter, care etalează 25 de tablouri din colecţia personală şi şapte lucrări din colecţia Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.


Monitorul de Suceava - 31 Ianuarie 2012